Haber

Hatay’da ağır hasar gören evlerin su faturaları iptal edilecek

HATAY(İGFA)-Kuruldukları günden bugüne 3 bin 33 kilometre içme suyu şebekesi ürettiklerini belirten HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, 2019 yılında içme suyu kaynaklarını güçlendirdiklerini, 269 kuyu açarak içme suyu rezervlerini artırdıklarını, içme suyu şebekesini tamamen yenilediklerini açıkladı. 8 ilçe.

“Defne, Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerinde yenileme çalışmalarına başlamıştık ancak depremden dolayı henüz tamamlayamadık” diyen Müdür Polat, “Maalesef özellikle kanalizasyon konusunda çok fazla yatırım yapılamadı. Hatay’da 593 mahallenin yaklaşık 200’ünün kanalizasyon altyapısı vardı, 73’ünün kanalizasyon altyapısı vardı. “Kanalizasyon sistemi olmayan bir mahalleye kanalizasyon şebekesi yaptık. Çalışma programımıza göre diğer mahallelerimiz için de projelerimizi hazırlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Merkeze çok yakın olmasına rağmen içme suyu şebekesi olmayan bazı mahalleler HATSU döneminde içme suyu şebekesine kavuştu” dedi.

Depremin ölçeğinin çok büyük olduğunu hatırlatan Polat, yer üstünde yaşanan yıkımın yer altında da meydana geldiğini, hasar ve yıkımın da büyük olduğunu vurguladı.

“HATAY OLAĞANÜSTÜ KURAK BİR DÖNEM YAŞIYOR”

Önlerinde zor bir süreç olduğunun altını çizen Polat, depremin ardından hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini ve içme suyu anlamında Hatay’ın büyük bir kısmına su ulaştırdıklarını ancak meteorolojiden gelen yeni bilgilere göre Hatay’ın şu anda zor durumda olduğunu söyledi. oldukça kurak bir bölge ve yağışlarda geçen yıla göre yüzde 50 oranında azalma var. .

Kuraklığın etkilerinin hem barajların doluluk oranlarına hem de yer altı su kaynaklarına yansıdığını kaydeden Polat, elektrik fiyatlarındaki artışlar nedeniyle çiftçilerin tarımsal sulamada sulama suyu olarak da musluk suyunu tercih ettiğini, bunun Hatay’da kaçak kullanım göz önüne alındığında su sorununun kapsamlı bir analizine zaman ayırmak mümkün değildir. katma.

“HATSU’NUN SU FATURALARINI SİLME YETKİSİ YOKTUR”

Polat, HATSU’nun su faturalarını silme yetkisinin bulunmadığının altını bir kez daha çizerek, bu konuda kanunun çok açık olduğunu ifade etti. 2560 sayılı İSKİ Kanunu ve 4736 sayılı Kamu Kurumlarının Ürettiği Mal veya Hizmetlere İlişkin Kanuna atıf yapan Polat, bu hizmetlerin ücretsiz olarak sağlanamayacağının belirlendiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 Eylül ayında görüş verdiğini belirten Polat, “Bakanlığın görüşünde ücret tarifesini belirleme yetkisinin belediye meclisinde olduğu, herhangi bir ücretsiz tarife uygulayamayacağı belirtiliyor. Özel kanun hükümlerinin getirdiği düzenlemeler dışındaki ticari faaliyetler nedeniyle, bu konuda uygulanan tarifenin tahsil edilmesi gerekmektedir.” söz konusu.

“HASARLI VE KONUT DIŞI KONUT VE İŞYERLERİNİN FATURALARI İPTAL EDİLECEK”

Haziran ayı itibarıyla deprem sonrası durumu tespit etmek amacıyla tüm abonelere fatura kestiklerini belirten Polat, “Gerekli tespitleri yaptık. 6 Şubat Depremi’nde ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı veya orta hasarlı binalar da dahil olmak üzere tüm faturalar iptal edilecek. Çünkü deprem sırasında ister orta hasarlı, ister hafif hasarlı olsun insanlar evlerini terk etti. Depolarında ve ağlarında arızalar oluşmuş olabilir. “Vatandaşlar bu konuda bildirimde bulunduklarında, gerekli incelemeler doğrultusunda yapılan çalışmanın ardından orta hasarlı, hafif hasarlı veya hasarsız olsa dahi düzenlenen faturalar iptal edilecek, ancak ağır hasarlı olanlara düzenlenen faturalar mutlaka iptal edilecektir. iptal edildi.” açıklamalarını yaptı.

korkuteli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu